Mange mennesker spiller musik, uden at de kan læse noder. Men det at kunne læse noder er en super ting, hvis man vil dyrke musik lidt mere seriøst.
Helt fra de tidligste tider har mennesket forsøgt at beskrive musikkens klang ved hjælp af nogle symboler. I middelalderen brugte man ikke noder, men havde et tegnsæt, der kaldtes neumer – og som mere var et tegnsystem, der kunne vise, om den gregorianske sang skulle gå opad eller nedad i sit tonesprog.
Et af de kendte gamle danske eksempler på en sådan melodi beskrevet med neumer er Drømte mig en drøm i nat, som alle danskere kender fra pausemusikken i Danmarks Radio – i virkeligheden er det den ældst kendte danske melodi, og på den måde er den fyldt med symbolik.
Noder, som vi kender dem, opstod, da der blev brug for at man kunne komponere melodier, som en tredje part så kunne gengive, helt som komponisten havde tænkt sig det.
I dag er nodesproget et meget veludviklet tegnsprog, som giver dirigenter og udøvende musikere mulighed for at spille kompositioner, som ellers ikke ville være tilgængelige for andre. Tænk, hvilken musikskat vi ville gå glip af, hvis vi ikke havde noderne.
På den baggrund kan man blive ret så imponeret, når man overværer en koncert, og dirigenten ikke åbner sit nodehæfte på ét eneste tidspunkt. Han eller hun kan simpelt hen sit værk så indgående, at der ikke er behov for at kigge i noderne.
Nodesproget er tæt forbundet med matematikken, så har man talent for at forstå matematik, er der også en god chance for, at man kan forstå nodernes sprog. Musikken er i det hele taget et meget stringent sprog, som påvirker menneskets hjerne og sanser direkte. Musikken er i det hele taget et fantastisk sprog, som både taler til intellektet og til følelserne. Kan du læse noder, har du adgang til dette sprog – vi ønsker dig god fornøjelse med denne måde at udforske verden på!