Carl Nielsen

En af de få danske komponister, som er blevet kendt i hele verden, er Carl Nielsen. Han kom fra fattige kår i en fynsk landarbejderfamilie, men kom på konservatoriet i København, og så gik det kun fremad derfra.

Carl, med mellemnavnet August, blev født i 1865 og døde i 1931. Han opnåede altså ikke nogen høj alder blandt andet på grund af et svagt hjerte. Men tiden udnyttede han godt til at komponere både symfonier, operaer, kammermusik og melodier til danske sange. Nogle af de mest kendte danske sange har melodier af Carl Nielsen – blandt andet sangen om Jens Vejmand, Frihed er det bedste guld og mange flere.

Du kan lytte til Carl Nielsens musik både live, idet han hyppigt spilles ved koncerter rundt omkring i landet, og i radioen, ved streaming og på plade og CD. Er du ikke til live-oplevelser, så kan du vælge at lytte til hans musik ved hjælp af hovedtelefoner fra https://www.teknikdele.dk/, som kan give dig en fantastisk lydoplevelse. Måske er du også i et lokale, hvor du ikke bare kan spille højt – og så kan du med gode hovedtelefoner få en super musikoplevelse alligevel.

Fynsk Foraar

Et af Carl Nielsens mest kendteste og elskede værker er det store korværk Fynsk Foraar, som han komponerede i 1921. Det blev et af hans sidste store værker for kor, og man kan sige, at han med det på en måde vendte tilbage til det Fyn, som han var rundet af. Det havde premiere i 1922 under det tredje Landssangstævne, som blev gennemført i juli måned.

Værket kommer hele vejen rundt i brugen af stemmer og kor. Der medvirker både tenorer, sopraner og barytoner, og derudover er der et firedelt kor, et børnekor og et mindre kammerorkester.

Teksten er i høj grad en forherligelse af den idylliske danske natur og det danske kulturlandskab med grønt græs, blomstrende, krogede æbletræer og åkander i slotsgrave og skovsøer. Værket er delt op i en lang række enheder, som alle kredser omkring naturen og naturens kraft med titler som ‘Som en græsgrøn plet’, ‘Å se, nu kommer våren’ og ‘Og månen jeg ser’.

Symfonier

Carl Nielsen skrev også seks symfonier, hvoraf nogle er meget elskede. Blandt andet ‘De fire temperamenter’, som afspejler et enormt energiniveau. Carl Nielsen havde temperament selv, og det afspejler sig i symfonien, der blev et stort musikalsk nodesprog, som beskriver de fire temperamenter: Det sangvinske, det melankolske, det koleriske og det flegmatiske.