Wolfgang Amadeus Mozart

  • anders 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) er en af de største og mest populære komponister af klassisk musik. Han blev født i Salzburg og var søn af den tyske komponist, Leopold Mozart (1719 – 1787) og hustru Anna Maria Pertl (1720 – 1778). Mozart var det syvende barn i en søskendeflok, hvor flere døde under opvæksten. Mozart var et vidunderbarn, og allerede som treårig spillede han cembalo, og han begyndte at komponere som femårig. Han havde absolut gehør og spillede desuden violin og orgel fra en tidlig alder. Han kunne spille i takt og læse et partitur, før han lærte at skrive, læse og regne. Som seksårig begyndte hans far at rejse rundt med ham i Europa, hvor Mozart optrådte for de kongelige. Som 17-årig blev han ansat som hofmusiker i Salzburg, men efter nogle år blev han rastløs og ville gerne finde ansættelse et andet sted. I 1781 besøgte han Wien, hvor han slog sig ned og fik berømmelse, men hans økonomiske situation var meget usikker. I sine sidste leveår i Wien komponerede han nogle af sine mest kendte operaer, koncerter, symfonier samt sit Requiem, som blev efterladt ufærdigt på grund af en alt for tidlig død som 35-årig. Mozart efterlod sig konen Constanze og to sønner. Mozarts livsværk omfatter mange forskellige genrer som opera, symfoni, solokoncert, balletmusik, sonater, lieder, strygekvartetter, messer og anden kammermusik.

Operaer

Vidunderkomponisten Mozart skrev sin første opera som 11-årig, og det blev til i alt 17 operaer plus et par ufærdige stykker. Mozarts operaer er fyldt med mennesker af kød og blod, som med deres komplekse følelsesliv tilsat vidunderlig musik berører publikum helt op i nutiden. I Bortførelsen fra Seraillet, som er en komisk opera i 3 akter, følger man hovedpersonen Belmontes forsøg på at befri sin elskede Konstanze fra Pasha Selims serail. I Figaros bryllup morer man sig over de mange forviklinger, og bliver smittet af greven og grevindens kærlighedslykke, da de forenes til sidst. Don Giovanni giver publikum et indblik i, hvordan en kyniker kører sit erotiske spil helt ud. I Tryllefløjten, som er en af Mozarts mest populære operaer, følger vi den forelskede prins Taminos forsøg på at befri Pamina og redde hende fra den onde Nattens Dronning.

Requiem – det sidste værk

Requiem i d-mol var Mozarts sidste komposition, som han ikke nåede at færdiggøre før sin død. Værket blev fuldendt af komponisten Joseph Eybler, så Constance Mozart kunne få udbetalt honorar for værket. I Requiem indgår fire vokalsolister, et firestemmigt kor og et lille klassisk orkester. Især bassethornenes mørke toner skaber en alvorsfuld og dyster stemning, når værket opføres.

Kendte værker for nybegyndere

En måde at komme ind i Mozarts musikalske univers på kan være at lytte til kendte værker som strygerserenaden Eine kleine nachtmusik eller Klarinetkoncert, som er forholdsvis let tilgængelige for nybegyndere. Mozarts 40. Symfoni er ligeledes et meget kendt værk, som nogle af os også husker som én af de populære mobil-ringetoner i 00’erne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *