Kompositionsformer

  • anders 

Der findes forskellige kompositionsformer inden for klassisk musik, og her er de mest almindelige:

Sonate

Sonaten er som regel i 3 eller 4 satser for et eller to instrumenter. De mest almindelige sonater er klaversonate, violinsonate eller cellosonate. Inden for wienerklassikken har sonaten sædvanligvis fire satser: allegro, andante, menuet/scherzo og allegro/presto

Symfoni

Symfonien er normalt opdele i 3-4 satser for et symfoniorkester. Symfonien stammer fra det 18. århundrede, hvor den voksede ud af den italienske ouverture til opera. De første symfonier bestod af 3 satser med hurtig-langsom-hurtig tempo, men fra slutningen af det 18. århundrede kom en fjerde sats til.

Oratorium

Et oratorium er et værk for orkester, kor og sangsolister. Der er ingen drama (skuespil, kostumer m.m.) i et oratorium. Et oratorium indeholder normalt: en ouverture, arier, ensembler, recitativer og korstykker. De fleste oratorier har bibelske temaer, og oratorier havde deres storhedstid i det 17. og 18. århundrede.

Etude

En etude er en kort musikkomposition, som har til formål at øve en speciel teknisk færdighed på et enkelt soloinstrument. Etuden kan således komponeres til forskellige instrumenter med det formål at øve sig. En del etuder fungerer dog også som et melodisk stykke musik samtidig. Komponisten Chopin er berømt for sine etuder, som både er teknisk svære og musisk meget ekspressive.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *