Johann Sebastian Bach

  • anders 

Johann Sebastian Bach (1685-1750) var en tysk organist og komponist. Bachs far, Johann Ambrosius Bach, var stadsmusikant i Eisenach. I 1707 giftede Bach sig med sin kusine Maria Barbara Bach, men hun døde i 1720. Efterfølgende i 1721 giftede han sig med Anna Magdalene Wülken. Bach fik i alt 11 sønner og 9 døtre, og fire af drengene blev selv musikere og komponister som voksne. Bach virkede i mange år som kantor ved Thomaskirche i Leipzig, hvor han også døde.

Den femte evangelist

Bach står som en central skikkelsen i den protestantiske kirkemusik, fordi han har komponeret en omfattende mængde værker til højtiderne. Stadig den dag i dag opføres Bachs passioner og oratorier ved påskekoncerter verden over. På grund af de mange værker, der tematiserer Jesu lidelse og død, bliver Bach også kaldt ”den femte evangelist”. Han var én af sin samtids største orgelkomponister, og hans musik fik også siden stor indflydelse på andre organister.

Den største komponist af dem alle

Bach er en central skikkelse i den protestantiske kirkemusik på grund af sin omfattende produktion af værker til højtiderne. Bachs passioner og oratorier med temaet Jesu lidelse og død opføres ved påskekoncerter i mange lande. Derfor bliver han kaldt “den femte evangelist” med henvisning til bibelens fire. Han er en af de største orgelkomponister. Hans musik fik stor indflydelse på organister. I det hele taget er der bred enighed om, at Bach er den største komponist blandt dem alle, og at hans betydning for musikken er lige så stor som Shakespeares betydning for litteraturen.

Bach til påske og jul

Blandt de kendte og gribende værker af Bach finder man Påskeoratoriet, Juleoratoriet, Matthæuspassionen, Johannespassionen, Lukaspassionen og Markuspassionen. ’Air’ fra suite nr. 3 i D-dur blev et hit allerede omkring 1900-tallet takket være en tysk violinists udgave for violin og klaver. Den version er i dag kendt som Bachs Air på G-strengen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *